Restaurace v České republice: zajímavé, prestižní a ziskové.
Realizace
restaurace v České republice je jedním z nejatraktivnějších
investičních aktivit, protože je opravdu vysoce likvidní, výnosný a
prestižní pro podnikání.
Ziskovost
restaurace je vysoká, v průměru 15-20%. S dobrou turistickou lokalitou a
zajímavým interiérem a kuchyní může být příjem mnohem vyšší. Cena za
slušnou restauraci v Praze začíná od 500.000 eur (v pronajaté
místnosti).
Specifičnost
restaurace spočívá v tom, že vlastní prostory většiny restaurací (95%)
vlastní majitel restaurace. Restaurace se obvykle nacházejí v nebytových
prostorách v přízemí obytných budov. Pronajímatelé tyto prostory
pronajímají dlouhodobě (minimálně 5 let a déle). Pokud restaurace patří
majitelovi restaurace, pak je to asi 5% případů, kdy si majitel domu
otevřel sám restauraci.
Restauraci
lze získat již zprostředkovanou, nebo nově renovovanou: kde je potřeba
získat příslušnou licenci, zvolit si prostory k pronájmu, navrhnout a
menu, přijímat zaměstnance, koupit vybavení, najít dodavatele, atd.
Důležité je věnovat pozornost: 1. Lokalita Umístění restaurace v blízkosti hlavních turistických lokalit zajistí neustálý příchod návštěvníků.
2. Jedinečnost. Je důležité určit aspekty jedinečnosti vaší restaurace. Může to být koncept, kuchyně, interiér, neobvyklá jídla a tak dále.
3. Historie. Pokud
podnikáté se zavedenou restaurací, věnujte pozornost historii
restaurace (ať už má své pravidelné zákazníky a jejich solventnost).
4. Zaměstnanci Doporučujeme vážný přístup ve vyhledávání manažera a šéfkuchaře, protože na nich bude záviset kvalita kuchyně a služby. Náběr zaměstnanců do kuchyně, baristy a další personál může provádět sám šéfkuchař nebo manažer.
5. Dokumenty. Zatímco
se vaši manažeři a šéfkuchařové budou zabývat výběrem personálu, tak vy
budete muset zařídit veškeré smlouvy, které budou potřebné k provozu
restaurace.
Hygienická
kontrola, protipožární ochrana a ochrana historických památek. Pokud
jste našli prostor, který předtím nebyl restaurací, budete se muset
věnovat přípravě a koordinaci všech potřebných povolení. Pozornost
obzvlášť by měla být věnována "historii" prostoru. Pokud je budova
klasifikována jako kulturní nebo historické dědictví, měla by být
jakákoli oprava, konstrukce nebo projektová práce koordinována
specialisty. V opačném případě hrozí obrovská pokuta až do uzavření
restaurace.
Při vstupu do restaurace musíte jasně pochopit, že restaurace vyžaduje neustálé každodenní kontroly.
Lekvi-Group vám
pomůže vytvořit vaše vysněné podnikání. Najdeme vám vhodnou variantu
objektu, poskytneme právní a účetní podporu, budeme se zabývat zdaněním
Nechte si kontaktní údaje a my Vám poradíme
Nechte nám kontaktní údaje a my Vám poskytneme konzultace